EN | FR | NL
TWEEX 2 Karen Wuytens, Girl with a pearl XXL, 2012, polyamide, selective laser sintering, foto : Karen Wuytens/kuppers&wuytens
Karen Wuytens, Girl with a pearl XXL, 2012, polyamide, selective laser sintering, foto : Karen Wuytens/kuppers&wuytens

Vorige expo

 
TWEEX 2: meesters en leerlingen ontwerpers van Hedendaagse Sieraden
TWEEX 2 tentoonstelling

Na het succes van TWEEX 1 zetten galerij voor hedendaagse juwelenkunst “Vander A” en “Néon Atelier” van Bernard François het TWEEX-project verder – een stand van zaken rond kennisoverdracht in onze hogescholen en kunstacademies

Voor deze tweede editie (er volgt nog een derde) verwelkomt galerij vander A de creaties van Meesters en Leerlingen aan het Atelier Bijou Contemporain van het Institut de la Parure et de la Bijouterie Jeanne Toussaint in Arts et Métiers te Brussel, aan de MAD-Faculty (Media, Arts & Design-Faculty), Object & Jewellery uit Hasselt, en aan het Atelier Joaillerie-Bijouterie van de Académie des Beaux-Arts in Aarlen.

Met de medewerking van

Institut de la Parure et de la Bijouterie Jeanne Toussaint/Arts & Métiers – Brussel;

MAD-Faculty (Hasselt)
Object & Jewellery ;

Académie des Beaux-Arts in Aarlen

en een eerbetoon aan Emile Souply.

De rode draad om te ontdekken wat gebeurde in België sinds het begin van deze jonge kunstvorm, blijft overdracht. Deze invalshoek heeft als nadeel dat ze niet al onze ontwerpers kan belichten (enkel de stichters, onderwijzers in hedendaagse creatie en enkele leerlingen). De verdienste is wel dat de evolutie van de juwelenkunst wordt blootgelegd over meer dan drie generaties op basis van een aantal representatieve figuren. Ideaal om een stand van zaken op te maken en de juiste acties te ondernemen voor het voortbestaan van deze discipline.

Naast het schetsen van de situatie heeft het eerste luik onder meer opnieuw het debat geopend rond de vraag of het al dan niet nodig is een hogeschool juwelenkunst op te richten in Franstalig België (er is een rondetafelgesprek gepland). Ook willen we een laatste eer bewijzen aan Emile Souply die deze winter overleden is. Hij was professor aan “Arts et Métiers” van 1976 tot 1998 en de allereerste Belgische beeldhouwer die naast zijn vak als beeldhouwer en designer het volledig autonome beroep van juwelenontwerper uit de grond stampte.

TWEEX 2 tentoonstelling : vernissage

Vernissage op donderdag 17.10.2013
van 18 uur tot 21.30 uur