EN | FR | NL
Jasbir Sandhu, Wearable Art Maps, du 05.07.2013 au 27.07.2013

Jasbir Sandhu

In 2012, tijdens de expo "d’Art et de corps" in WCC-BF World Craft Council in Bergen (België), presenteerde Jasbir Sandhu, kunstenares met wortels in Singapore, haar kalligrafische interpretaties van landen en hun grenzen als een soort hedendaagse sinogram (associatie van betekenis met grafische vormen).

Haar formele werk, zwanger van betekenis, werd opgemerkt door binnenhuisarchitect Jean-Loui De Ridder. Samen ontwikkelen ze, in partnership met het Agentschap design en architectuur AXIA bvba, een juwelencollectie "J*S just So", geraffineerd en uiterst trefzeker, met de initialen van de kunstenares. Deze collectie overstijgt haar initialen en verwijst naar de origine en het multiculturele parcours van Jasbir Sandhu via een sobere schriftuur, uitgezuiverd tot de contouren van de landen die ze doorkruiste en waarvan ze houdt.

De draagbare werken van Jasbir Sandhu, stuk voor stuk grenzen of kaarten van een land gemaakt op basis van satellietbeelden, zijn haarscherp gesneden met de laser en als uniek stuk of in beperkte serie geproduceerd (jaarcollectie).

Deze elegante sieraden met hoog identiteitsgehalte in roestvrij staal of edelmetaal met glanzend effect, mat of geborsteld, worden soms nog verrijkt met een diamant om een stad aan te duiden. Want via hun uitgesproken contouren roepen deze geraffineerde juwelen onmiddellijk landen en steden op die ons leven doorkruisen en die we

bijzonder waardevol vinden.

Wanneer we ze dragen, springen we enigszins uit de band. Ze vormen een teken van onze gehechtheid aan een bepaald land.

Getuigen de contouren van het Verenigd Koninkrijk gedragen door Jasbir, kunstenares afkomstig van Singapore, van het belang dat de kunstenares hecht aan dit land en wordt ze dan de facto als ambassadrice beschouwd? Voor bezoekers, die op deze Amerikaanse nationale feestdag kiezen voor manchetknopen of oorringen “Just So France”, of voor een armband waar het noorden en het zuiden van België onlosmakelijk verbonden blijven, worden de sporen uitgewist en zijn de interpretaties legio.

In deze moderne tijden verplaatsen mensen zich steeds meer en gaan de grenzen vervagen. De maand juli staat bol van de nationale feestdagen en van de reisplannen. Aan ieder om te dragen wat hem/haar het best typeert.

Dit is een universeel thema en een bijzonder mooi artistiek idee. Samen zijn ze door de kracht van het duo kunst/design belichaamd in vaandeldrager of identiteitsreliek, met uitgesproken structuur en heel persoonlijk, een must voor elke wereldburger.

 

Vorige tentoonstelling
Wearable Art Maps

van 05.07.2013
tot 27.07.2013

Photo © Nicolas van Haaren