EN | FR | NL
Delphine Joly

Delphine Joly

De narratieve juwelen die beeldend kunstenares Delphine Joly ons voorstelt bij haar eerste solo tentoonstelling zijn verbijsterend.

De uitgesproken narratieve discontinuïteit via de mix van genres (styling, modellering, juwelen), referenties (theater, circus, kinderwereld) en stijlen (personificatie, sarcasme) maakt elke poging tot beknopte definitie van dit zeer diverse werk onmogelijk.

Het is vooral door de redundantie van de gebruikte materialen en objecten dat men, doorheen de draagbare verhalen, het vocabularium en de gecodeerde berichten van de kunstenares ontdekt die haar eerste werk op verbluffende wijze typeren.

Een ijzig fluïdum aan een warme, theatrale koord, maskers, tronies, stukken pop, het zijn allemaal vermomde helden. Verwrongen glimlach klepperend aan de pols, losgerukte brillen, de zeer draagbare stukken van Delphine Joly openen graag de mond of de ogen om hun verhaal beter te kunnen vertellen.

Is het zo moeilijk om vandaag gehoor te krijgen?

Ook gebruik makend van theatrale artefacten geeft haar partner en scenograaf Régis Masson ze op intelligente wijze het woord.

In haar, vaak zeer lange, creatieve proces houdt Delphine Joly zich niet bezig met het polijsten van haar artistieke stijl. Alle verhalen moeten tot op het einde verteld worden, ook al is dat een arbeidsintensieve bezigheid. Het voorwerp, zegt ze, is als een boek. Door te putten uit haar verbeelding en haar onbewuste hanteert ze vandaag leder, zilver, messing en koper als schrijfinstrumenten. Morgen zullen het andere verhalen, andere materialen, andere juwelen zijn.

Vorige tentoonstellingen

Delphine Joly
"Jewels stories"
19.04.2012 - 19.05.2012

Europese Triënnale
voor Hedendaagse Sieraden

25.10.2014 - 28.12.2014